PRAGATIVADI:LEADING ODIA DAILY



Xquizzit Answers

Answers for July 23, 2017:

1 3 cricket players share the record of 6 consecutive 1st class hundreds. Bradman is one. Name the other two
CB Fry and Mike Proctor

2 Alphonso is known as king of mangoes. This lovely fruit is named after whom
Answer Portuguese Explorer Alphonso de Albuquerque

3 Name this IAS officer turned politician who was called Odisha Chanakya.
Answer Shri PyaraiMohan Mahapatra who passed away recently

4 Only 4 players have scored 300 2 times in Test cricket, Name them
Don Bradman, Virendra Sehwag, Brian Lara and Chris Gayle

5 Who is the 1st Actor from South Indian films who is immortalized by wax at Madame Tussauds
Answer Prabhas, the actor who played Baahubali

6 Lionel Messi said recently that he has swapped football tee-shirts after a match with only one player. Who?
Answer Zinedine Zidane

7 Which cricket player scored his 1st and only Test 100 after playing over 100 Test matches
Answer Anil Kumble

8 Who is the only player to hit the 1st ball of a Test match for 6
Answer Chris Gayle. The bowler was Sohag Gazi of Bangladesh

9 Name the player who has maximum Man of the match awards in Test Matches
Answer Jacques Kallis 23

10 Name the oldest Test Captain ever
WG Grace. He was 50 when he captained England in 1899

Correct Answers of the Week by:

quiz

Prateek Mohanty

 

Answers for July 9, 2017: 

1          Which Indian was nominated for both Nobel Prize for Peace as well as Nobel Prize for Literature

Answer    Sri Aurobindo. Nominated for Literature in 1943 and Peace in 1950

2          Robert Tor Russell is a faMOUS British architect of pre Independence India. What is his lasting contribution to the city of Delhi

Answer    cONNAUGHT Place

3          Name the 1st tribal woman to be Governor of a State. Hint- There is an Odia Connection. Name her and the State

Answer     Droupadi Murmu, Governor of Jharkhand. She is a product of Utkal University and was a 2 time BJP MLA in Odisha. She was also a minister in Naveen Patnaik’s Government when BJP was its ally

4          What is unique about stumping done by Bev Congdon and Neville Tufnell in Test Cricket

Answer     They are the only 2 stumping done by substitutes in Test cricket. After that a rule was changed that substitute can field bit can’t keep wickets

5 This English Legend was a Sergeant Major who was brought to India to improve fitness and fielding. He played Ranji too and scored 249 in a Ranji final. Name Him

Answer Denis Compton

6          Leander Paes won bronze medal for tennis in the 1996 Atlanta Olympics . His father Vece Paps too had won a bronze medal. When and for which event

Answer Hockey in 1972 Olympics

7          What is the nationality of the mother of  tennis great Roger Federer who is from Switzerland

Answer South Africa

8          This world champion boxer who quit at a young age due to medical issues and is contemplating a comeback has the nickname Gypsy King. Who is he

Answer Tyson Fury. He is from a traveling nomadic family and hence the nickname. He has fought 25 times and won all 25 bots, including 18 with a Knock-out. He is thinking a comeback against current champion Anthony Joshua

9          Pandit Hariprasad Chaurasia said of which singer “She was my neighbor in Khar, Mumbai. I never heard her practice, but whenever she sang it was flawless”

Answer Suman Kalyanpur

10         2 cricketers once in a practical prank flew a Tiger Moth aircraft over the field of play during a match. Name them

David Gower and John Morris during an England Queensland Match. Disciplinary action was taken. Captain Gooch was so furious he almost sent them back to England.

Correct reply of the week:

quiz

 

Subhashree Samantaray, Anmol College, Uttara, Bhubaneswar

Answers for June 21, 2017: 

  1. This noted villain was an employee in ESIC and started films at 40 through the theatre route. Steven Spielberg called him the best villain in the world. Name him

Answer – Amish Puri

2. Some people have an unusual fear of doctors so much that they keep on postponing a doctor’s visit on one pretext or the other. What is this unusual fear of doctors known as?

Answer – Latrophobia

3. Which bowler was drafted into the test team against New Zealand to replace the injured Glen McGrath, on his debut took 7 wickets in 5 wickets in one innings. But sadly that was his only test as the great McGrath came back to claim his place?

Answer – Simon Cook

4. Who is known as the father of medicine?

Answer – Hippocrates, a physician from the island of Cos in ancient Greece is known as the ‘Father of Medicine’.

5. Which company created the world’s 1st hand held cell phone?

Answer – Motorola

5. Aakhri Khat is the 1st movie of which superstar actor?

Answer – Rajesh Khanna

6. Taste match is a tv cookery show on BBC and And TV of which former Test match player?

Answer – Sandeep Patil is a good cook and this show consists of a talk show with 2 celebrities over food cooked by him.

7. This popular actress has not acted for quite some time. Hichki is the name of her what one can say comeback movie. Name her

Answer – Rani Mukherjee

8. Margarita is the name of a popular cocktail. It is also the name of an island in which country?

Answer – Venezuela

9. He scored a century for South Zone versus West Indies when he was 18. Since the West Indies attack included Marshall, Clarke and Holder, it was speculated he will play for India. He however retired from cricket at 23 as he loved wild life more and took up adventure tourism as a profession. Name him

Answers for June 19, 2017:

His father was an IAS officer and wanted him to TRY TO BE AN was OR be a Doctor. He however rebelled and after a career in Times of India had a successful career in Hindi films. Name him

Answer Prem Chopra

2 Fear of small spaces is known as
Answer Claustrophobia

3 Which filmstar who recently celebrated his 75th birthday real name is Ravi Kapoor
Answer Jeetendra

4 In IPL 10 there was one day in which there was 2 hat tricks by 2 different bowlers in different matches. Name the 2 bowlers

Answer Samuel Badree and Andrew Tye

5 TE Lawrence was a renowned officer of the British Army in World War 2. What was his nickname
Ans Lawrence of Arabia as he has many admirable campaigns in the Arabian desert

6 James Patterson is a best selling writer of murder mysteries. He has written 2 books with an Indian author . Name him
Ashwin Sanghi. the 2 books are Private India and Private Delhi

7 The father was a 6 time National badminton champion and universally acknowledged as a legend. He was 1st recipient of Arjuna Award. The son too is a 7 time National Men’s champion and an Arjuna Award Winner. Name both
Answer Nandu Natekar and Gaurav Natekar

8 What was the name of the MP who was involved in a slapping incident with an Air India Staff who was put on no flier list for at least 2 weeks
Ravindra Gaikwad of Shiv Sena

9 Name this great Philosopher who was born in 1818 in the town of Trier, in Prussia
Karl Marx. This is in present day Germany

10 SIM In SIM Card starts for what ?
Subscriber Identity module

Answers for June 12, 2017:

1 In the 3rd edition of IPL which current Indian Star was banned for a year for non adherence to IPL Rules by already being a member of a team yet trying to negotiate a bigger contract with another team

Answer Ravindra Jadeja

2 This Hindi Film Villain is from Hyderabad. His father was a driver . To pursue his dream he sold his school books to purchase his train ticket to Mumbai. He is one of the top most villains ever. Name him

Answer Ajit

3 What is fear of heights known as

Answer Acrophobia

4 Which bowler In 1996-97, he took 5 for 26 against Pakistan in an ODI at the MCG, including the hat-trick of Ijaz Ahmed, Mohammad Wasim and Moin Khan but was dropped as a great player had to make a comeback. Name the great player as well

Anthony Stuart of Australia
Glenn McGrath

5 Which leader has won election to the Los Sabha as many as 11 times
Indrajit Gupta. Next on 10 are Atal Bihari Vajpayee, Somnath Chatterjee and PM Sayeed

6 Who is the current ECI Chief Election Commissioner
Dr Naseem Zaidi

7` This visiting PM cooked Hilsa fish at Rashtrapati Bhawan for President Pranam Mukherjee. Name the PM
Sheigh Hasina of Bangladesh

8 In the 2014 General elections to the Lok Sabha , there was overall cash seizure of almost 300 crores, out of which 124 crores was from only 1 state. Which state was this

Answer Andhra Pradesh

9 Bonobos is a fish or a chimpanzee or an elephant or a crocodile

Answer Chimpanzee. It is the closest relative of man

10 Mankading is a way of getting a batsman out by running him out by the bowler when the non striker has backed up too far. Vinoo Mankad did it for the 1st time and hence its named after him. Who was the batsman

Bill Brown of Australia. Technically its run out and Mankading is the informal way of calling it

Answers for May 28, 2017:
1 A young IAS Officer named Ravindra Kumar was in the news recently for a unique feat related to one of the most prestigious and difficult physical task achieved by man. What was it

Answer He is the 1st IAS officer to climb Mount everest. He has written a book Many Everests

2 A Sri Lankan wicketkeeper has the unique record of keeping his pads on for the entire tEST Match. As he batted 1st, opened the innings and scored an unbeaten 201, which the highest not-out score by a batsman playing in his first Test He batted for 777 minutes then kept wickets for the rest of the match.

Answer Brendon Kuruppu

3 Published in March 2017 and written by Anand Neelakantan, “The Rise of Sivagami is a prequel to what?

Answer Bahubali

4 Khan Mohammed of Pakistan was an excellent bowler. He had once got Len Hutton out for a Duck. He has the misfortune of having the worst bowling figures in history of 0-259. This was in the innings of a great batting feat. What was it

Answer Garry Sobers 365 not out

5 Who is the 1st Bowler to be called for Throwing in a Test match

Answer Ernie Jones of Australia. He is infamous for throwing a beamer which went through WG Grace’s beard and saying “ Sorry Doc, she slipped”.

6 This wonderful batsman was nicknamed Audi. Why

Answer Mark Waugh in Australia’s tour of Sri Lanka in 1992-93 scored pairs in the second Test at Colombo and in the third Test at Moratuwa. Those four ducks in a row gave him the nickname ‘Audi’ as the pair of pairs (0,0,0,0) resembling the car logo.

7 Legendary Singer Kishori Amankar who died recently was from which Musical Gharana

Answer Jaipur Gharana

8 In the 1st year of IPL which two cricketers were involved in a Slapping incident

Answer Harbhajjan Singh and Sreesanth

9 Who Is AnandiBai Joshi ? and what is she famous for

Answer She is the 1st Indian lady to be a doctor. Born in 1865, At 14 she gave birth to a child who died and this was a turning point in her life , inspiring her to be a doctor. She went to USA and became a doctor. She died early at 22 , in 1887. She is also believed to be the 1st Indian Lady to study in USA

10 Amitabh Bachchan has sung many songs in movies. But which is the 1st movie in which he had a song. Name the movie and the song.

Answer Mere Paps Aao from Mr Natwarlal

Answers for April 1, 2017

1 Name the player who has been part of maximum Ranji trophy wins. Name the team as well.

Ans: Ajit Wadekar has been part of 11 Ranji Trophy title wins, all with Bombay.

2 Her dad was a street hawker selling chocolates. He became a self taught engineer and technologist manufacturing tyres. She did not have a proper name and was affectionately called “Monto”.  When she went to school and the teacher asked her name, the little girl chose the name which made her famous. Name her.

Ans: Kalpana Chawla

3 When Sachin Tendulkar and Vinod Kambli had their 664 run partnership at schools cricket, who was padded up and did not get a chance to bat?

Ans: Amol Mazumdar

4 Who broke one of Bradman’s long-standing records, that of most 150s in Tests, finishing his career with 19 to Bradman’s 18?

Ans: Brian Lara

5 Which touring Cricketer to India said “I don’t fear contamination in fruits” and why?

Ans Tony Greig. In an Eden Gardens Test in 1973 on the 4th day England were tottering at 17/4 when Greig and Mike Dennis had a partnership. A decision went against India and the crowd pelted oranges on the ground. Tony Greig picked up a few and started eating them. He made the remark in the evening. England ultimately lost the test by 28 runs the next day.

6 Who is the only player to have 7 pairs in Test cricket?

Ans: Chris Martin. There are 5 players with 4. Chandrasekhar, Matt Dillon, Walsh, Atapattu and Murali

7 Twin 50’s in a Test (including 100’s). Who has maximum?

Ans: Ricky Ponting. He has 15. Kallis 14. Border 13. Sangakkara 12. Chanderpaul 11. Chappell, Cook and David 10.

8 He is one of the oldest players to debut in Tests for India. He played only one Test though. Later he became a top administrator and coach and was also coach of one of the best ever batsman to play for India. Name him.

Ans: Keki Tarapore. He was the coach of Rahul Dravid.

9 He scored a Test hundred in one of the most famous Test venues of the world and it was 133 out of 229, helping his team to a draw, and in fact almost a chance of an improbable win. The 100 was amazing as he had been told that his wife had suffered a miscarriage, but he drew on immense will power to postpone his grief and play a memorable knock for his country. Who is this batsman?

Ans: Basil Butcher. This was in the Lords Test in 1963, a series which was won 3-1 by West Indies.

10 Only 3 players have converted maiden test 100 into a 300. Karun Nair did so recently. Who are the first two?

Ans: Sobers and Bobby Simpson

Correct Reply of the week:

quiz reply

Gobinda Chandra Sahoo, Garadpur, Kendrapada

______________________________________________________________________________
Answers: Date 25-03-2017

1 For which movie Kishore Kumar got nominated for each and every song for best singer award?

Ans: For Sharabi. Best Playback Singer, Male for Manzilain Apni Jagah Hain. Other nominations from Sharaabi were: De De Pyaar De, Inteha Ho Gayi, Log Kehte Hain.

2 He was a wicketkeeper till 17. Once as a fill in bowler he took 6 wickets in a club match and impressed all so much he did not need to take wickets again.  At 19 he was fast tracked into national team. He is one of the legendary bowlers of all time and 1st of his country to take a hat trick. Fast and quick but tremendous stamina. Once bowled unchanged for 200 minutes on a day he missed breakfast as he had overslept and his only good was 2 hard boiled eggs given to him by his skipper. Name the bowler and the Skipper.

Ans: Wes Hall. Skipper was Sir Frank Worrell

3 What did Squadron Leader Rakesh Sharma say when Indira Gandhi asked him how does India look from space?

Ans: Share Jahaan se achcha. He is the 1st Indian in space.

4 Which Indian cricketer was involved in the car crash in which the only son of legendary Ghazal singer Jagjit Singh died?

Ans: Sairaj Bahatule. In the car crash Vivek Singh, son of Jagjit and Chitra Singh died. Bahatule went into a coma. Recovery was slow as a steel rod was inserted for a year. It was commendable that he came back for junior cricket, then Ranji trophy and went on to play for India.

5 Who was the bowler who bowled Sir Don Bradman for a duck in his second ball when he needed only 4 runs for a perfect average of 100?

Ans: Eric Hollies

6 Only 2 cricketers have achieved a double of 6,000 runs and 200 wickets in the Ranji Trophy. One is Vijay Hazare. Who is the second?

Ans: Sanjay Bangar

7 Why did umpire Billy Bowden show red card in a match to Glenn McGrath. What was significant about the match?

Ans: It was the first-ever Twenty20 international,  and a fun event. All were wearing fake mustaches and hair, – except for Hamish Marshall, whose frizzy hair was real. With the match all but won, Glenn McGrath revisited the history of underarm bowling between Australia and New Zealand. When he ran in to bowl the last ball, he shaped to bowl underarm, but held on to the ball. Billy Bowden actually produced a red card and showed it to McGrath, soccer style.

8 Name the only player in test history to be out for 96,97,98 and 99.

Ans: Aussie legend Clem Hill.

9 Don Bradman for 7 consecutive 100’s converted a 100 into a 150 or more. Gary Kirsten too did it 7 times. Who did it for 8?

Ans: Virendra Sehwag

10 She wanted to be a doctor, but could not due to personal reasons including her district Commissioner father dying early. She was a trained dancer.  Her uncle Dr Feroze Ali was a famous Doctor of Cuttack and Berhampur, Odisha. Her 1st stage performance was at Berhampur’s Ganjam Kala Parishad in a program organised by Dr Feroze Ali. This was seen by a Telugu Film Director and she got a chance to do a folk dance in a Telugu movie. This famous actor-director noticed her in the party celebrating the success of this movie. Since he wanted an Urdu speaking new face, he gave her an opportunity. The rest is history. So there is an Odisha connection to this glittering career. Name the actress and also the actor-director.

Ans: Waheeda Rehman and Guru Dutt

Correct reply:

quiz

Sushant Sahu, Tarini Vihar, Bhubaneswar

________________________________________________________________
Answers: Date 18-03-2017
1  What is unique about the Southern Punjab and Baroda match in the 1945-46 Ranji Trophy ?
Ans: Its the only match in the 83 year history of Ranji Trophy which ended in a tie.
2 When asked to describe his bowling action, this fast bowler replied  in typically laconic fashion: “Aww, mate, I just shuffle up and go wang.” 
His infamous quote before a series was “I’d rather see a batsman’s blood on the pitch than his stumps lying on the ground.”  Name him.
 Ans: Jeff Thomson
Jim Laker once said, “My idea of paradise is Lord’s in the sunshine, with Ray Lindwall bowling from one end and ……… from the other”. Tony Lewis, who captained England  said this bowler was a Dennis Lillee among slow bowlers. Name him.
Ans: Bishen Singh Bedi 
4 Imran Khan described him as the most gifted batsman he has seen. Once he was accused of being drunk on the cricket field but responded by hitting a quick century against an attack led by Andy Roberts. Who is he?
Ans: Wasim Raja
5 Which is the only man made structure one can see from the moon?
Ans: Great Wall of China
6  The founder of Diesel Jeans visited India recently for a tie up with Mumbai Indians. Name him.
Ans: Renzo Rosso
7 In Vyanjan Ekadashi Puja how many dishes are given to Lord Jagannath at Puri Mandir?
Ans: 555
8 Glenn McGrath had once said that only 1 Indian batsman would automatically get entry into the triumphant Aussie test team of 90’s. Who was it?
Ans: It is Rahul Dravid. 
It is NOT Sachin or VVS Laxman.
9 This legend of baseball was ejected for throwing dirt in the umpires eyes. On the way back, a fan heckled him and he chased him to beat him up. The fan escaped. The Legend then went to the stands and challenged any spectator to fight him. None responded. 
The legend was suspended for 7 games. He was also fined a princely sum . Name him.
Hint: He is an all time great- across sports
Ans: Babe Ruth in 1922. He was suspended for 7 games and fined 200$. a princely sum in 1922
10 Tennis player Zeeshan Ali had shown glimpses of greater achievements at very young age. At age 13, he won the Bengal Men’s State championship. Whom did he beat in the finals?
Ans: Interestingly he beat his father, former Davis Cup player and coach, Akhtar Ali in the finals.
Correct answer:
quiz
Baniprasad Sahu, Kesharpur, Cuttack
_____________________________________________________________________
Date 11.02.2017
1 Bucephalus was the horse of which famous Historical person
Alexander the Great
2 Mahatma Gandhi Dandi March was for how many days. It was for how many km and how many accompanied him
24 days, 390 km. 78 followers
3 It is said that this leader convinced Mahatma Gandhi to make Nehru the PM . and later was convinced it was a great mistake. However he said he has no regrets about it and in fact wrote a famous poem “No regrets have I “. Name him
Ans . C Rajagopalachari
4 Why is Hakan Sukur famous in world cup football history
Ans He has scored the fastest goal in world cup history in only 10.89 seconds for Turkey
5 In India we celebrate Children’s day on 14th November. However, Internationally Children’s day is celebrated on which day and why?
Ans: 20th November, Its called Universal Childrens day
6 This cricketer 1st met his future wife in a restaurant in Mumbai, next in Ahmedabad , and a 3rd time in Baroda. He then went on a 90 day tour and missed his 17 year girlfriend so much they wrote letters to each other every day. The lady was scared her parents will find out about their love affair and persuaded the postal clerk to ensure that the letters from the West Indies reaches her hand directly and not to give it to anyone else. 
“Half of my love letters used to be spent in correcting his English, but that love was very much there. The teacher in me was born there,” says the wife. Name them
Ans Dilip Sardesai and his wife Nandini.
7 Kishore Kumar’s song Dekha Na Haye re socha na is one of Amitabh’s best songs . The energetic dance of Amitabh was inspired by Director Mehmood. what was the inspiration for the words Dole dole dole re in the song
Ans. Kishore’s young son Amit Kumar’s presence in the set. Dole was Memoods pet name for Amit Kumar
8  This young banker of Barclays London,, born in tanzania. had moved to india to visit his sister He got involved in filmmaking . he had  only one directorial venture. The film was very difficult to be made. the producer Nariman Irani died 6 months before its release in a freak manner when a wall fell on him during a storm. Ironically the movie itself had been planned to bail him out of debt. the movie was made with a budget of 84 lakhs and all the main actors did it for free. after it became a huge hit, the money was given to his widow. it made 300 crores and is still making money
Ans: DON . Directed by Chandra Barot. Both Amitabh and Zeenat did not take money for the movie
9 Comedian Mehmood gave this music director two movies as he said he got tired of him denting his car with the persistent drumming of his fingers! Name the music director and the movies
Ans: RD Burman . Movies are Chote Nawab and Bhoot Bangla. 
10 1st Nightwatchman to score a test 200
 Ans: Jason Gillespie
Correct Reply of the week: 
correct reply quiz
Ashish Kumar Panda, CDA Sector9, Cuttack

______________________________________________________________

Date 6-01-2017

1 Two Great Indians have been nominated for Nobel Peace Prize as many as 5 times and 11 times. Name them.

Ans: Mahatma Gandhi nominated for Nobel Peace Prize 5 times and Nehru 11 times

2 This music director, film director and lyricist started as a cricketer and played U-19 Cricket for both UP and Delhi. A thumb injury kept him out for an entire season and in Hindu College he got interested in theatre and music- and took it up as a career, forgetting cricket. Who is he?

Ans: Vishal Bharadwaj

3 Where was the World’s 1st democratically elected Communist Government formed?

Ans: Kerala . 1957. EMS Namboodiripad was the Chief Minister.

4 Who is the oldest player to score a goal in World Cup Soccer?

Ans: Roger Milly of Cameroon at 42 years 39 days

5 Which was the first televised Olympics?

Ans: Berlin 1936. London 1948 was the first Olympics in colour TV.

6 In a World Cup SF a footballer’s shorts fell down as he was about to attempt a penalty kick. He pulled up his shorts with one hand and scored the penalty while the goalie was still laughing. Who was the goal scorer?

Ans: Italian footballer Guiseppe Peppino Meazza in World cup SF for Italy vs Brazil in 1938. The Brazilian goalie was Walter. That goal took Italy into the finals. Peppino led Italy to 2 world cup wins in 1934 and 1938.

7 What was the 4 pests campaign with special focus on killing sparrows?

Ans: The campaign against the “Four Pests” was initiated in 1958 by Mao Zedong, who identified the need to exterminate mosquitoes, flies, rats, and sparrows. Sparrows – mainly the Eurasian tree sparrow – were included on the list because they ate grain seeds. It however backfired as ecological imbalance occurred and locusts destroyed grain. Earlier, sparrows were eating the locusts. This led to a famine in which more than 20 million died.

8 Recently what was interesting about tickets being sold out during the 3rd and last Test match between Australia and South Africa in Nov 2016?

Ans: The match was at Adelaide. There was a computer mix up and people thought that tickets were being sold for the popular singer Adele’s concert.

9 Which chief minister of Odisha voted in Lok Sabha’s vote of confidence in April 1999 and what was unique about it?

Ans: Giridhar Gomango. It was unique as he had taken over as CM but had still not resigned his Lok Sabha seat, hence was technically eligible to vote. His was the crucial vote which pulled down the Government.

10 Which American President is famous for the Gettysburg Address?

Ans: Abraham Lincoln during American Civil War in 1863. It is accepted as one of the best ever speeches by any leader anywhere.

Correct Reply of the week:

Correct Answer in Quiz

Deepak Swain, email: swaindeepak17@gmail.com

_____________________________________________________________

Date 29-01-2017

1.Fidel Castro died recently. Which US Backed dictator he had overthrown?

Ans: Fulgencio Batista

  1. Nico Rosberg won F1 World Championship in 2016. Which immediate family member did he emulate?

Ans: His dad Keki Rosberg too was F1 World Champion in 1981. Interestingly both dad and son won beyond 30. Dad at 33, son at 31.

  1. Which USA President reportedly got stuck in the White House Bathtub?

Ans: William Howard Taft. He was over 350 pounds in weight. He was also the only man to serve as both U.S. president and Supreme Court chief justice.

  1. This film star loved innumerable cups of hot tea with many spoons of sugar. Once he had gone to a theatre to see his own movie and asked for tea but the theatre owner told him that he had run out of milk. So later he gifted the theatre owner a cow. Name him.

Ans: Amjad Khan

  1. This film star had done some very famous sad movies. So he suffered from depression as he was very intense as an actor and got very involved in his movies. Hence as a treatment he was advised to do some comedy movies. Name him.

Ans: Dilip Kumar

  1. At Trinity College , Cambridge, this leader was a student of Natural Sciences and was supposed to study Physics, Chemistry and Maths. However he was very weak in Maths and as a special concession was allowed to choose another subject, and he chose Botany. Name this leader.

Ans: Jawaharlal Nehru

  1. Mahatma Gandhi wrote “My experiments with Truth” in Gujurati. Who translated it into English?

Ans: Mahadev Desai

  1. The symbol of Congress Party is Hand. However, just after independence, what was the symbol?

Ans: Cow and Calf

  1. Who is the only player to complete the Golden Slam in tennis – 4 Grand Slam and Olympics?

Ans: Steffi Graf

  1. Who is the youngest goal scorer in World Cup Football history?

Ans: Pele. He scored his first goal at 17 years 239 days.

Correct Reply of this week!!

quiz answer

Saroj Kant Sahoo from Bramhapur, Kendrapada

_______________________________________________________________________________

Date 22-01-2017

1 Name the founder of Corona Beer who when he died gave $2.5 million each to the 80 inhabitants of the tiny village where he grew up. 

Ans:  Antonino Fernandez who died at 99. Decades earlier he had migrated from Spain to Mexico. Corona is huge success as a brand with $ 700 million annual sales.

2 This newspaper editor described his job as the second most important in the country after the Prime Minister. Name him.

Ans: Dileep Padgaonkar, former editor of Times of India who passed away recently.

3 Who has scored maximum 6’s in ODI’s among Indians?

Ans: Dhoni with 196 6’s crossed Sachin Tendulkar who had 195

4 Who faced the 1st ball for India in Test cricket and from whom?

Ans: Janardan Navle faced the 1st ball ever from VS Bill Bowes. Later in life he became a security guard and stayed in a 2 room flat of Poona.

5 KL Saigal had come to see him bat but he was out already by then and he said he would convince the umpires to tell him to calm down. He was a friend of Bhutto and turned down offer of any post in Pakistan as he loved India most. Name him.

Ans: Mushtaq Ali

6 Which famous actor spotted Amitabh Bachhan playing an extra in his movie and asked the director to edit the crowd scene out as he was convinced of the talent of Amitabh and thought one day he will be big, and he didn’t want him to be embarrassed by the crowd scene where he was an extra?

Ans: Amitabh Bachchan once was an “extra” in a Shashi Kapoor movie

7 He started 1st class cricket at 27; started as a wicketkeeper; played for Australia as a bowler; was selected to test team on basis of two net sessions , one with the Captain Richie Benaud and the other with the chairman of selectors, Don Bradman. In fact, Bradman asked him to bowl to him and he was standing dressed in a suit. The 1st ball hit Bradman on the hip and his eyes lit up; the 2nd ball too Bradman did not read it as well. Name the cricketer.

Ans: Mystery spinner John Gleeson

8 Who is the 1st night watchman to go on to score a Test 200?

Ans: Jason Gillespie.

9 This composer’s first movie was Chotte Nawab and first hit as a composer was for Bhoot Bangla (1965) when he was 26 years old. Who is the composer?

Ans: RD Burman. Mehmood once said that he gave the movie to Burman because he got tired of Burman denting his car with the persistent drumming of his fingers!

10 Which song was unique as it topped the Geetmala chart for the longest time in the history of Binaca Geet Mala for 52 weeks at a stretch – a Binaca record?

Ans: The song Teri Pyaari Pyaari Surat Ko ….. After this song which topped the chart throughout the year Binaca decided to limit the no of weeks a song can be in the chart to 16 weeks in the program after which one can hear only in the year end top chart!

Correct reply of the week!

quiz winner

Jyotiranjan Panda, Nuapada, Pakhada

Garadpur, Kendrapada

_______________________________________________

Date 15-01-2017

1 Her 1st movie was with Dilip Kumar; the last movie with SRK. She says initially she and Dilip Kumar were friends until one day Dilip Saab called her despicable. She did not know the meaning and was very happy taking it as a complement until she checked the dictionary a few days later. She was discovered by chance when a producer’s wife saw her when she was standing below a tree trying to protect herself from rain. Who is she?

Answer. Nadira

2 This filmstar died in poverty though was fabulously rich earlier. So much so she used to smoke using a 100 rupee note. She was also supposed to be arrogant n whimsical and when someone asked her the time used to say “Meri jooti ko dekho” (look at my foot) as she used to wear a diamond studded watch on her ankle. Name her.

Answer. Nazneen Begum

3 Which politician sold his bungalow in Delhi to finance an election?

Answer. Late Biju Patnaik

4 The only player to achieve 100 first class Hundreds without playing County cricket?

Answer. The only player to achieve 100 first class Hundreds without playing County cricket was Don Bradman with 117 tons. Out of the 23 players who have scored 100 first class tons, only Bradman, Glenn Turner, Viv Richards and Zaheer Abbas are the non English Players

5 This Rock group was originally known as Pectoralz and then Starfish. What is it now known as?

Answer. Cold Play

6 During Second World War, a PM requested fellow countrymen not to buy eggs, as it was falling short in supply for soldiers who were fighting war for the country. The next day, there were queues outside shops to return eggs, so that those could be supplies to the army, who fighting war. Name the PM.

Answer. Winston Churchill

7 Which famous Indian made the term “mucche gili ho” pegs (moustache soaking in the whisky) famous?

Answer. Khushwant Singh

8 Recently an Odia Lady Dr Shobha Rani Dash performed a remarkable feat for which she received applause in the literature world and the Hon’ble PM too met her during his recent Japan visit and congratulated her. What was the feat?

Answer. She translated the Odia Mahabharata into Japanese

9 Name the 1st jobs of US President’s Obama and Donald Trump.

Answer. Baskin Robbins salesman – Obama

Selling dumped bottles at construction sites- Trump

10 This Fast bowler used to practice accuracy by throwing knives at empty Corn Flakes Boxes. Name him.

Answer. Glenn Mcgrath

Correct Reply of the week: 

Lalatendu Acharya, Ganesh Ghat, Cuttack

quiz answer

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________

Date: 08-01-2017

1 Kishore Kumar’s song Pal Bhar ke Liye from Johnny Mera Naam was used in an episode of a top American TV. Name it.

Ans. The Simpsons. The episode was titled Kiss Kiss Bang Bangalore

2 Which famous cricketer called Glenn Mcgrath’s bowling “the torture technique, drips on the forehead till the batsman gives up.”

Ans. Shane Warne

3 He was all set to be a dentist in USA but delay in arrival of his applications for work permit allowed him to start his career as a cricketer.  While his parents shifted to USA he played test cricket for West Indies, his son played test cricket for West Indies too while his grandson played test cricket for England. They are the 1st family with 3 generations playing test cricket. Another of his sons was an Olympian sprinter. Though he did not play much cricket he is regarded as one of the best batsmen ever, and even Don Bradman praised him. He remains the only test player ever to be born in Panama. Who is he?

Ans. George Headley

4 Which Literature Nobel Prize winning author was a World War Naval hero? He was involved in the sinking of the German battleship Bismarck and also participated in the invasion of Normandy on D-Day.

Ans. William Golding. He won Nobel in 1983 for Lord of the Flies

5 Who was the 1st cricketer from Odisha to play Test cricket for India?

Ans. Debashis Mohanty. Later Shiv Sundar Das too played test cricket as well from Odisha.

6 He is the only ex India player to have passed curators certification course, umpires examination and coaching certificate too from  from the BCCI – National Cricket Academy. Name him.

Ans. Atul Bedade

7 Who is popularly regarded as the greatest poet of Odia Literature and warded the title of Kavi Samrat?

Ans. Upendra Bhanja. He was born in a royal family but was more interested in poetry than being a ruler. He is popularly known as Rabi Samrat Upendra Bhanja

8 What is fear of the number 13?

Ans. Triskaidekaphobia

9 He never played Test Cricket but was a successful and very popular 1st class cricketer for Gloucestershire and Nottinghamshire. He was well known for his 1 step run up in which he bowled off spin. He retired after 14 years of 1st class cricket after taking exactly 1000 wickets. Interestingly and sadly a later recount made it 998. Name him. 

Ans. Bomber Wells

10 The 1st man on the moon was Neil Armstrong. Who was the second?

Ans. Edwin Aldrin. He later changed his name legally to Buzz Aldrin. Buzz was short for buzzer as his sister as a kid used to call her buzzer by mistake instead of brother.

Correct Answers by: 

Alok Ranjan Nayak, Law College, CDA

quiz

___________________________________

Date: 01-01-2017

1. He was Born in Bombay. Died in Bombay. His only Test century was in Bombay. He famously said to Geoff Boycott “I will out you bloody”. Who is he?

Ans: Eknath Solkar. Called the poor man’s Sobers, he played 27 Tests for India and took 53 catches. He is universally accepted as the greatest fielder ever in forward short leg position. His catch of the Australian Captain Bill Lawry was so wonderful that the Aussie captain presented him with his bat.

2. What is common to Andrew “Andy” Gordon Ganteaume and Rodney Redmond?

Ans: They are the only 2 Test cricketers who scored a Test ton in the only Test they ever played.

3. He scored a ton on his test debut. He is believed to be the 1st to walk down the pitch to face a fast bowler. His son too played 1st class cricket and both his son and he scored 100 in the same match, though he was 53 then. Name this father son pair.

Ans: George Gunn and George Vernon Gunn

4. Which great Music Director was christened by Lata Mangeshkar as “Ghazal ka shehzadaa” ?

Ans: Madan Mohan Kohli

5. He wanted to be a spinner but as there was no vacancy with Jim Laker and Tony Lock around he was asked to concentrate on batting. At 18 he was called up for national duty and in the 2 years in army his height increased from 5;4 to 5;9. He represented the British army in football, shooting, boxing and cricket. After discharge from army duty at 20 he took up cricket full time and had a long and distinguished career till 38 when he had a heart attack and was advised to cut out smoking, sleepless night and the stress of international cricket. Who is he?

Ans: Ken Barrington

6. First Daily Newspaper of Odisha?

Ans: Dainika Asha

7. He has played 398 One-Day International matches, where he scored more than 8064 runs with 6 centuries and 39 half centuries, but he has not played 100 balls in an innings yet. Highest number of balls he played was 94, when he scored 109 runs. Name him.

Ans: Shahid Afridi

8. Sri Lanka’s pacer Shaminda Eranga has a unique feat. What is it?

Ans: He is only bowler who has taken his 1st wicket in 1st over of his debut in all three formats – Test,ODI and T20 international.

9. Bishen Singh Bedi has played second maximum county cricket in England in terms of matches played. Who is the only Indian player who has played more cricket than him?

Ans: Farrookh Engineer

10. He was the first bowler to take a five-for in Ranji Trophy history. Two of his sons and granddaughter have represented India, and his grandsons have played first-class cricket. Name this player who was also the second cricketer to achieve the coveted double of 100 wickets and 1000 runs in the Ranji Trophy.

Ans: AG Ram Singh. His sons AG Kripal Singh, AG Milkha Singh and granddaughter Malvika have represented India , his other son AG Satwender Singh, Grandsons Swaran and Arjan Kripal Singh have played first-class cricket.

Correct Answer Given by:

Name-Sujit Kumar Nayak,Nuntikiri,choudwar,cuttack
College-Easten Academy of Science and technology

To Top